jaarkring600Er zwierven wat losse vrouwen rond, afgelopen vrijdag en zaterdag. Bij de Bisonbaai, langs de Waal, onder de populieren, over de dijk… De een kloste met grote laarzen door het water en voelde zich stoer, de ander zat tegen een boom, hoorde de blaadjes ratelen en kreeg antwoorden op nog niet gestelde vragen. Een derde zat met veel verdriet op een krib bij de rivier en begon een brief aan haar zoon. Weer een ander dwaalde richting het dorp, belandde op het kerkhofje, zag de lucht van blauw naar inktzwart verkleuren en stond stil bij alles wat ze los te laten had.
Allemaal lieten ze zich leiden door ‘Fiere Vrouw’, de – volgens indiaanse traditie – maandvrouw van november: Zij die rechtop gaat, vanuit haar centrum. Zij die geleerd heeft dat kracht en kwetsbaarheid samengaan, in een altijd durende dans.

Deze rondzwervende vrouwen nemen dit jaar deel aan ‘Vrouwenwijsheid aan de rivier’, die ik dit jaar in twee groepen van acht begeleid. Vandaar dat ik een inkijkje heb in wat die verschillende vrouwen daar deden… Want terug in de cirkel, binnen, deelden we met elkaar wat we beleefd hadden en mee naar huis wilden nemen. En ook de energie van de afgelopen maandvrouw, ‘Zij die het Web weeft’, bleef voelbaar: in hoe onze verhalen als draden samenkwamen in het midden. Elk bracht iets in, puur wat er was – stukjes wijsheid die we herkenden, waar we samen om konden lachen, die ons optilden.
Zo nam ieder haar handje bagage mee voor de maand november.
Een klein inkijkje. Waarom? Ik heb geen zin om spetterende, marketingtechnisch kloppende teksten te verspreiden om mijn werk aan te bevelen. Daar word ik intens moe van. Maar voor wie zo’n jaartraject helemaal zou passen – en tot nu gemist heeft dat ik in januari 2017 weer begin – laat ik het hiermee nog even weten.
Eén van de vrouwen van dit jaar schreef me gister, vol melancholie over het naderende einde van haar cirkel: “Ik laaf me aan jouw wijsheid die zo natuurlijk aanwezig is op onze bijeenkomsten. Niks arrogantie en goeroe-gedoe maar gewoon een vrouw die haar eigen pad bewandelt en bereid is dat met mij en de groep te delen. Dat geeft kracht en energie om mijn eigen pad verder te ontdekken.”
Die steek ik dankbaar in mijn zak. Fijne steun om mee te nemen, het nieuwe jaar in.
Veel meer info over de jaartraining van 2017:
jaartraining van 2017