Enkele voorbeelden van vragen:

  • Je hebt je leven lang al kinderen gewild maar je pad loopt zo dat de omstandigheden er niet echt naar zijn. Hoe kom je aan een kind? Moet je iets ondernemen? Wat dan?
  • Je hebt nooit kinderen gewild of het speelde niet. Nu ben je hevig gaan twijfelen. Het is nu of nooit. Hoe zit dat? Hoe kom je erachter wat bij jou past?
  • Je bent onverwacht zwanger geworden. Een abortus is geen optie voor je, maar je bent hevig in verwarring. Hoe kom je hier goed uit?

“Valt een kind te plannen? 

Inge (32 jaar): Soms denk ik wel eens: was ik maar in een andere tijd geboren. Niet dat ik denk dat onze moeders en grootmoeders het echt gemakkelijker hadden, maar zij hoefden tenminste niet te kiezen of ze kinderen “namen”, wanneer en hoeveel. Die kinderen kwamen of die kwamen niet. Door de natuur, door God of het lot. Daar deed je het mee.’
Sommige mensen kondigen eenvoudigweg aan dat ze een kindje gaan maken en binnen de kortste keren is het dan zover. Zo kan het gaan, en ’het nemen van een kind’ lijkt dan een fluitje van een cent te zijn. ‘Wie weet’, fantaseer ik wel eens als het zó vlot gaat, ‘hoe lang het kind dat zo is ontvangen al aan het wachten en aan het seinen was voor het erin slaagde zijn ouders te bereiken en hen een kinderwens in wist te fluisteren…
Uit ‘Kom we nemen er nog een’© RvR

Je kunt dit en andere artikelen per e-mail aanvragen.
Zie rubriek artikelen

Terug naar Lege buik, lege armen