De koffer en de sleutels – over innerlijk leiderschap

Stel, je hebt een koffer. Zo’n mooie, oude bruine koffer met leren hoekjes. Je hebt hem al zolang als je leeft in je bezit. Er zit een groot etiket op. In fraaie lettertypes en verschillende kleuren inkt staan daar woorden en zinnetjes op geschreven. Die woorden en zinnen verwijzen allemaal naar wat jij in huis hebt: de kwaliteiten die je hebt meegekregen, je talenten, je innerlijke weten, je levenskracht, jouw verbinding met de bron waaruit je voortkomt, en je vermogen om van je struikelblokken klompjes goud te maken, het goud van doorleefde ervaring. Kortom: in die koffer zit precies alle bagage die jij nodig hebt om jouw aardse bestaan ten volle te leven, met alles erop en eraan. En het fraaie is: die bagage groeit met je mee.
IMG_0616_kleinZo’n ‘koffer’ hebben we allemaal. Natuurlijk bestaan er vele vormen of vormeloze varianten van, maar voor het verhaal dat ik wil vertellen, vind ik een koffer een mooi beeld. Een schatkist kan ook, maar dat wordt zo’n gesjouw, terwijl je op reis bent. Hoe dan ook, je hebt zo’n bundel potentie als geboortegeschenk meegekregen, en dat weet je. Of ben jij het vergeten…?

Je hebt het druk. Met het dagelijks leven, je werk, de mensen om wie je geeft, je huis, je plannen, alles en iedereen waar je wat mee moet of wilt. Of je zit in een crisis, een overgang, een verlies.
Je ervaart onrust, spanning, angst, stress, verdriet. En verlangen. Je verlangt naar rust, balans, vertrouwen, warmte, plezier. Je wilt zo graag houden van je leven zoals het is, ervan kunnen genieten. Dat lukt maar met mate. Niet genoeg. Niet meer. Te vol, te veel, te erg, te druk.
Dan wordt het tijd dat je je koffer van zolder haalt, of je schatkist uit de kelder. Dat je het stof eraf blaast en hem tadaaa… open maakt! Zodat je (weer) toegang hebt tot jouw innerlijk potentieel om je leven te leven zoals het bedoeld is: met diepgang en plezier.
Hoe? Met de sleutels natuurlijk. Maar waar zijn die? Hoe zien ze eruit? Heb je ze ooit wel gehad, maar ben je ze kwijtgeraakt?

Er zijn mensen die in hun eentje vanuit hun koffer leven. Maar volgens mij zijn dat er niet veel. We hebben reisgezelschap nodig, tips onderweg, steun. En passende sleutels om bij onze persoonlijke bagage te kunnen.
Ik ben zo’n type dat bij diverse sleutelboeren heeft aangeklopt om mijn koffer te kunnen openen. Ik heb diverse leraren/ inspirators/ helpers gehad en ik heb veel van ze geleerd. Zo heb ik in de loop van mijn leven een set sleutels verzameld en gesmeed, waarmee ik – linksom of rechtsom – altijd weer mijn koffer in kan duiken en er kan vinden wat ik nodig heb.
Al vanaf ik ging ervaren hoe ik bij mijn eigen bagage kan, ben ik enthousiast om anderen te helpen om bij de hunne te kunnen. Daar houd ik van. En mijn ‘sleutels’ zijn niet uniek. Ze behoren tot het menselijke sleuteldepot, zijn te vermenigvuldigen en delen. Hoe dan ook: mijn sleutels blijken ook te werken bij anderen, en ik blijf er met mensen die bij mij aankloppen, aan schaven en slijpen. Ik heb er inmiddels vele honderden uitgedeeld in de begeleiding die ik geef en in wat ik schrijf.
Sleutels. Ingangen. Wegen om mensen als jij te brengen bij hun eigen weten, bij hun innerlijk vuur, bij hun liefde voor zichzelf en voor het Leven. Als een soort ‘vroedvrouw’ sta ik mensen bij bij de geboorte van een stukje van hun volle zelf, hun oorspronkelijkheid, hun eigen innerlijk weten.

Aan mijn sleutelbos
• Ik kan je bijvoorbeeld in gesprek brengen met je buikpijn, zodat je verstaat wat die zegt. Of met de wijze vrouw in jou of het onbevangen kind. Met je schuldgevoel of je perfectionisme die, na door jou erkend te zijn, best een stapje terug willen doen.
• Of ik laat je ervaren hoe je in de lijn van je voormoeders/ voorouders staat en welke kracht er schuilt in wat je hebt meegekregen.
• Ik kan je terugvoeren naar je geboorteafspraken met je ouders– en daarmee naar de afspraken met je zelf, je wezen; een tip oplichten van de sluier wat je zielsplan is, en de relatie met je ouders ophelderen en helen.
• Ik stuur je de natuur in  en leer  je je aandacht zo te richten, dat je antwoorden op actuele vragen kunt ontvangen via een boom, rivier, de wolken, een vogel, een ree…
• Door je op te stellen in het wiel van verandering met z’n vier windrichtingen, laat ik je ervaren waar je vandaan komt en waar je naar op weg bent – en hoe je thuis kunt komen in het Nu.

Kathalijn:

Goed genoeg is ook goed, weet ik nu. Jij geeft alle ruimte, zodat kan komen wat komen wil en dat het goed is. Ik heb niet de illusie dat mijn valkuilen er nooit meer zullen zijn, maar ik raak niet meer in paniek en heb vertrouwen in mijn eigen zelfsturende vermogen. Ik kan nu op adem komen met mezelf. Therapie is het niet voor mij. Het gaat niet om genezen in westerse zin. Door de handvatten die jij geeft, leer ik op een andere manier naar mijn leven te kijken en er luchtigheid en licht in te brengen. Ik accepteer mezelf meer en meer. Dit is wie ik ben.

Emmy:

In de jaartraining wordt een levensader aangeboord; ik ontdek stukjes in mezelf waarvan ik niet wist dat ik ze in me had. Ik voel me al heel lang aangetrokken tot indiaanse vrouwenwijsheid, maar kwam er steeds niet aan toe. Nu kan ik maandelijks wat ik in me heb, mijn waarheid, vertalen naar een creatief ding. Dat levert me heel veel op. Het is alsof ik dat blik met kwaliteiten dat ik altijd al in mijn bezit had, dankzij de blikopener die jij maandelijks geeft, open kan maken. Daarna gaat het vanzelf.

Rutger:

Als ik hard werk, ben ik sneller moe, vatbaar voor stress. Ik kan dan afgevlakt raken, zwaar op de hand worden. Dan ga ik soms juist minder spiritueel afstemmen, hoogstens uitrusten – want er moet nog zoveel gebeuren. Ik zou meer met rust, toewijding en afstemming willen leven. Met vuur van aandacht in het leven willen staan. Leven vanuit het hart, nu. De coachingsessies helpen me daarin. Dat wiel (medicijnwiel/ wiel van verandering) laatst, dat was fantastisch.

Ik leef vanuit een besef dat er een oeroud weten is over hoe te leven, waarom we hier zijn, hoe we vervulling en plezier kunnen vinden in het aangaan van wat we op ons pad vinden.
Ik begeleid voornamelijk vrouwen maar ook mannen in het terugvinden van hun aangeboren, natuurlijke wijsheid, zodat ze met meer energie, vertrouwen en zelfliefde met de uitdagingen van het leven om kunnen gaan en er hun authentieke bijdrage aan leveren.
Ieders eigen innerlijk weten is mijn grootste inspiratiebron om met mensen te werken. Van die eigen wijsheid en waarheid haal ik telkens weer stukjes naar boven en ik geniet ervan hoe verrast en vervuld mensen zijn als ze dat mee-maken.

IMG_20160524_142101
In september vertel ik meer over mijn nieuwe plannen. Een weekend Schiermonnikoog en meer over ‘De koffer’ (of hoe ik het ook ga noemen;-): een individueel traject op maat, in overleg samen te stellen op basis van jouw behoeften en vragen. Kom eens praten. Dan reizen we een stukje samen.

Nu al op de agenda
Zaterdag 17 september: Vrouwencirkel BinnensteBuiten; een inspiratiedag in een kring vrouwen op een prachtplek in de Ooij.(nog een paar plaatsen vrij)
Zaterdag 17 december: idem
Vanaf januari 2017 opnieuw: Jaartraining ‘ Vrouwenwijsheid aan de Rivier’ (aanmelden kan vanaf nu).
En zaterdag 15 oktober, samen met mijn echtgenoot, de workshop: ‘Bouw je eigen sjamanendrum’ (ook nog een paar plaatsen)
Kijk voor meer info op deze site, mail of bel me: rietvrooij@hetnet.nl/ 024 3229722